Fort Cortina. Architectuur voor bedrijfsgebouw

Cortina is een van onze eerste klanten. Toen zij met hun groothandel in cadeau-artikelen moesten verhuizen kregen zij bouwgrond aangeboden in Amsterdam-Noord en vroegen ons eerst voor een nieuwe gevelbelettering. Na wat gefilosofeer stelden we voor om maar gelijk het gehele gebouw te ontwerpen, vanuit een gedeelde fascinatie voor architectuur. We wilden vooral een karaktervol en monolitisch gebouw met binnen hoge lichte en gevarieerde ruimtes.
Geïnspireerd op een Marrokaans fort met robuuste, gemetaliseerde gevelstenen en een vriendelijke binnenplaats bekleed met cederhout, maakten wij een bedrijfsgebouw met verspringende vloeren, veel patio’s en balkons om optimaal van het prachtige uitzicht op de rivier te kunnen genieten. Bovenop ligt een daktuin met sedumbeplanting.
Omdat wij, als grafisch vormgevers, natuurlijk niet alle facetten van de bouwkunde beheersen, hebben we voor de technische uitvoering de hulp van TPAHG architekten ingeroepen.

Ronald Hooft gaf in zijn architektuurcolumn in het Parool zijn hoogste waardering voor dit gebouw:
“(…) Ruimte, materiaal, kleur en licht krachtig vormgegeven met een oogstrelend resultaat. Zo eenvoudig kan het zijn”

Naast alle bekende architectuurwebsites, is Fort Cortina onlangs gepubliceerd in de boeken ‘Wall Elements: Pixel Wall’ (Phoenix Publishing and Media Group, Beijing, China), ‘Masonry Material & Structure’ (Ifengspace Media, Tianjin, China) en het nieuwe standaardwerk over baksteen ‘BRICK’ (Phaidon, Londen).

Selectie van (inter)nationale architectuur websites, die over Fort Cortina publiceerden:
Designboom, Dezeen, Architizer, Archdaily, Archilovers, deArchitect

Fort Cortina, TT Vasumweg 148-158, 1033 SH Amsterdam