LIGA. Leiden Institute of Global and Area Studies

Bidboek voor de oprichting van het Leiden Institute of Global and Area Studies (LIGA). Dit samenwerkingsverband is erop gericht de kennis en deskundigheid van 8 verschillende instellingen op het gebied van Global and Area Studies te bundelen. Dit zijn: Afrika-Studiecentrum (ASC); International Institute for Asian Studies (IIAS); Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KNAW-KITLV); Museum Volkenkunde; Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO); Rijksmuseum voor Oudheden (RMO); Roosevelt Study Center (RSC) en de Universiteit Leiden.

Omdat tijdens het oprichtingsproces voortdurend tekst en beeld veranderden, maakten wij een flexibel systeem dat bestond uit 8 losse brochures, die door middel van rode elastieken in een omslag werden gebonden. Bij iedere nieuwe presentatie konden we aldus de inhoud snel aanpassen. Zelfs de titel kon veranderen door toepassing van een insteekvak, waarin de titelkaart werd geschoven.

De vormgeving van het binnenwerk is gebasserd op het vloerontwerp voor het nieuwe gebouw, waar LIGA zijn intrek zal nemen. Dit ontwerp is een mozaîek van alledaagse, ronde objecten uit het leven van de Chinese kunstenaar Hong Hao. Wij transformeerden dit idee tot een grid van cirkels, waarin specifieke beelden van iedere instelling werden geïmporteerd. Aldus ontsond een visuele eenheid in de verscheidenheid van alle deelnemende instellingen.